Acvila-țipătoare-mare
Parametri
-
Identificator:
Nat-55, FB-7420 -
Documente de evidență:
Act nr.73 din 06.09.1959 -
Donator:
V. Ufnarovschi -
Țara/atelier:
or. Chișinău -
Dimensiuni:
L-65 cm
Descriere
Piesă naturalizată, cu aripi strânse pe lângă corp, în poziție statică; capul ușor orientat spre stânga; montată pe o creangă de copac. Este o pasăre puternică, cu capul mic, ciocul drept la bază și încovoiat la vârf. Penele capului și aripilor sunt de un maro foarte închis și contrastează cu penajul în general maro. Penele acoperă picioarele până la degete. Are gheare puternice.
- Tip: Acvila-țipătoare-mare
- Specie: Aquila clanga
Caracteristici: Este o pasăre migratoare, răpitoare de zi cu greutatea medie cuprinsă între 1,6-2,5 kg, femelele fiind mai mari (până la 3,2 kg). Se hrăneşte în special cu broaşte, dar şi cu mamifere mici, păsări de apă, şerpi şi leşuri. Este o specie monogamă şi teritorială. Cuibăreşte în copaci, zone stâncoase şi chiar la nivelul solului. Depune 1-3 ouă. Incubaţia durează în medie 42-44 de zile şi este asigurată de femelă, care este hrănită de mascul în tot acest timp.
Arealul de răspândire: Poate fi întâlnită din nordul Europei pană în Asia. Iarna în sud-estul Europei, Estul Mijlociu și sudul Asiei.
Curiozități: Puiul mai mic este atacat şi chiar omorât de puiul mai puternic, sau înfometat. Acvila-țipătoare-mare este ocrotită în cadrul rezervațiilor științifice „Codru”, „Plaiul Fagului”, „Pădurea Domnească”. Specie critic periclitată.
Parametri
-
Identificator:
Nat-55, FB-7420 -
Documente de evidență:
Act nr.73 din 06.09.1959 -
Donator:
V. Ufnarovschi -
Țara/atelier:
or. Chișinău -
Dimensiuni:
L-65 cm