Arici comun

Colecție:
Natură

Parametri

  • Identificator:
    Nat-84; FB-7406
  • Documente de evidență:
    Act nr. 73 din 06.09.1959
  • Donator:
    V. Ufnarovschi

Descriere

Piesă naturalizată în picioare; cap/privire orientată înainte. Corpul ariciului pe partea dorsală și laterală este acoperit cu niște ace lungi și ascuțite. Burta animalului este acoperită cu păr fin, rar și întunecat. Botul este mic și ascuțit, cu urechi și nas destul de mici. Picioarele din spate ale ariciului sunt mai lungi decât picioarele din față. Fiecare labă are gheare ascuțite. Coada animalului este foarte mică și aproape invizibilă.

  • Tip: Arici comun
  • Specie: Erinaceus europaeus

Caracteristicile:

Un mamifer mic, nocturn, clasificat în ordinul insectivor, totuși mamifer omnivor. El mănâncă insecte, melci, broaște, șerpi, ouă de păsări, hoituri de animale, ciuperci, rădăcini ale unor ierburi, fructe de pădure, pepeni verzi și pepeni galbeni. Ariciul are lungimea corpului de până la 33 de cm. Greutatea variază de la 800-1200 g. Datorită unei musculaturi specializate, este capabil să se ghemuiască foarte mult, până când ia forma aproximativă a unei sfere. Populează pădurile de foioase, tufișurile, lăstărișurile și chiar grădinile. Este un animal singuratic. Ariciul alege după miros femela care îi place. Sarcina unui arici durează de la 40 la 56 de zile. Se nasc o dată pe an 1-5 pui. Aricii nou-născuți nu au deloc ace și sunt complet orbi. Dar, după câteva ore, încep să apară spini moi, care după o zi devin mai grosieri și mai mari. Iarna hibernează.

Curiozități:

Un arici adult are între 5000 si 10000 de țepi.
Inima unui arici bate de aproximativ 300 de ori pe minut.
Aricii pot călători cu viteze de până la 3 m / s, să înoate și să sară perfect.
Ariciul are un simț auditiv foarte dezvoltat și este capabil să recunoască culorile.
Aricii au o intoleranță la lactoză sau la derivați ai acesteia.
Un singur arici curăță grădina de insecte dăunătoare, consumând doar într-o noapte circa 200 grame de larve, gândaci și alte insecte.
Este rezistent la acțiunea veninului de șarpe, veninului de albini și a unor substanțe foarte toxice. Aceste substanțe în doze care pentru om sunt primejdioase, asupra aricilor nu au nici-un efect.
Aricii sunt purtători de boli periculoase, cum ar fi febra galbenă, pecinginea, salmonella, rabia, leptospiroza. Sunt purtători de purici și căpușe, abundența cărora poate duce la moartea animalului.

Parametri

  • Identificator:
    Nat-84; FB-7406
  • Documente de evidență:
    Act nr. 73 din 06.09.1959
  • Donator:
    V. Ufnarovschi