Căprioara
Parametri
-
Identificator:
Nat-79; FB-7378 -
Documente de evidență:
Act nr.415 din 22.12. 1962 -
Donator:
V. Ufnarovschi
Descriere
Piese naturalizate în poziție statică montate pe un palet din lemn. Căpriorul este în picioare, picioarele sunt lungi și subțiri și sunt terminate cu copite mici, alungite și ascuțite; iar femela este în poziția culcată cu capul ușor orientat către stânga. Corpul și gâtul sunt ușor alungite, iar ochii mari și vioi. Capul este mic, mai mult lung decât lat dominat de ochii mari, blânzi, cu genele lungi. Urechile, mari și ovale, sunt conturate cu păr negru, iar interiorul este căptușit cu păr moale, de culoare albă. Masculul prezintă coarne drepte, ușor ramificate. Blana este maro-cenușie, cu oglinda albă, lungă și deasă. Coada este foarte scurtă. Sunt păstrate aspectul morfologic general și coloritul natural al blănii de iarnă.
- Tip: Căprioara (Biogrupa)
- Specie: Capreolus capreolus
Caracteristicile
Este un animal erbivor rumegător. Se hrăneşte cu frunze de arbori şi arbuşti, iarbă, lăstari tineri, coajă, fructe, pomuşoare, muşchi şi licheni etc. Căpriorul are lungimea de 0,95-1,35 m, înălţimea la greabăn este de 65-75 cm şi greutatea variază până la 25-30 kg. Femela are dimensiuni mai reduse decât ale masculului și nu are coarne. Iedul are blana de culoare ruginie, cu pete albe sau gălbui, neregulate. Caprioarele sunt foarte fricoase. La orice mişcare suspectă, încetează să mai pască, ridică privirea şi cercetează cu îngrijorare împrejurimile. Cel mai dezvoltat simţ al lor este mirosul, apoi auzul. Căprioara fată 1-2 iezi în luna mai sau iunie (după 8-9 luni de gestaţie). Puii încep să meargă repede după naștere și este cunoscut faptul că nu emană nici un miros pentru a nu atrage prădătorii.
Iedul este alăptat până toamna târziu. Durata medie de viaţă este de 15-20 ani. Căprioarele şi mai ales ieduţii sunt prada tuturor fiarelor de pădure. Dușmanii lor: lupul, râsul, dihorul, vulturul, huhurezul și omul. Sunt răspândite în cea mai mare parte a Eurasiei, în pădurile de foioase tinere, alternate de poiene.
Curiozități
Coarnele masculilor au de obicei două sau trei vârfuri şi pot ajunge la lungimi de 20-25 cm. Ele reîncep să crească imediat după ce le cad.
Căprioarele năpârlesc primăvara şi toamna, schimbându-şi blana de vară, mai subţire şi mai rară, cu cea de iarnă, mai deasă şi mai groasă, care asigură protecţie termică mult mai eficientă.
Cu apropierea iernii, căprioarele se adună în turme de până la 20 de exemplare.
Parametri
-
Identificator:
Nat-79; FB-7378 -
Documente de evidență:
Act nr.415 din 22.12. 1962 -
Donator:
V. Ufnarovschi