Cioară de câmp
Parametri
-
Identificator:
Nat-57; FB-7384 -
Documente de evidență:
Act nr.28 din 22.04.1959 -
Donator:
V. Ufnarovschi -
Dimensiuni:
L-45 cm
Descriere
Piesă naturalizată, montată pe postament dreptunghiular din lemn, aripi strânse lângă corp, cap/privire ușor orientată către dreapta-jos. Ea are penajul negru cu reflexe roșii-liliachii, în lumina soarelui. Are o zonă de piele albicioasă-cenușie la baza ciocului, în dreptul ochilor, iar penele de pe cap, gât și umeri sunt mai dense și mătăsoase. Ghearele și picioarele sunt negre, iar ciocul puțin încovoiat, ascuțit și puternic, este gri spre negru.
- Tip: Cioara-de-câmp
- Specie: Corvus frugilegus
- Taxidermist: V. Ufnarovschi
Caracteristici: Ciorile pot fi sedentare sau păsări migratoare în funcție de temperaturile scăzute din regiunea unde trăiesc. Cioara-de-câmp poate ajunge până la greutatea de 400-500 g. Ele sunt păsări omnivore, hrănindu-se cu o mare varietate de carne, inclusiv cu viermi de pământ sau alte nevertebrate, semințe și rădăcini uscate (pe care le consumă în special iarna). Se hrănesc pe pământ, deseori îngropând o parte din hrană în sol, cu ajutorul ciocului, în vederea consumării ulterioare. Trăiesc în colonii mari, zburând în stoluri pe ogoare. Ciorile sunt monogame, se împerechează pe viață cu un singur partener. Cuibul fiind așezat pe copaci, sub poduri, tufișuri. Ponta maximă constă din 3-5 ouă cenușii-verzui, clocite 16-19 zile de femelă, care e hrănită în acest timp de mascul. Pasărea mai este cunoscută și cu numele de cioara-de-semănătură, corb-de-seceriș.
Areal de răspândire: răspândită pe aproape întreaga suprafață a Pământului.
Curiozități: Ciorile-de-semănătură se numără printre păsările care îşi fac rezerve pentru iarnă, ascunzând hrana în pământ. Printre prădătorii ciorilor se numără șoimii, bufnițele, coioții și ratonii. Pentru a se proteja de acestea, corvidele știu că numărul reprezintă un avantaj. În momentul în care văd un posibil prădător, ciorile se grupează în colonii.
Carnea de cioară este comestibilă, fiind pe lista a numeroase restaurante exclusiviste din Occident. Conform unor studii efectuate de o echipă de cercetători germani, carnea de cioară are mult mai puține toxine și compuși reziduali decât carnea de porc.
Parametri
-
Identificator:
Nat-57; FB-7384 -
Documente de evidență:
Act nr.28 din 22.04.1959 -
Donator:
V. Ufnarovschi -
Dimensiuni:
L-45 cm