Dihor de pădure
Parametri
-
Identificator:
Nat-86; FB-7391 -
Documente de evidență:
Act nr. 38 din 29.05.1959 -
Donator:
V. Ufnarovschi
Descriere
Piesa este naturalizată în poziție statică, în picioare. Capul ușor orientat spre dreapta; piesa este montată pe o secțiune de trunchi de copac. Are corpul subțire și lung. Capul este mic, botul lat și ușor turtit cu urechi mici și rotunde. Membrele scurte și puternice, coada pufoasă, ghearele lungi și ascuțite. Lungimea corpului este de 30 cm, iar lungimea cozii este de 8 cm. Blana e de culoare maro.
- Tip: Dihor de pădure
- Specie: Mustela putorius
- Taxidermist: V. Ufnarovschi
Caracteristicile:
Este un carnivor de mici dimensiuni, animal nocturn, un vânător iscusit. Are auzul și vederea bine dezvoltate, dar mirosul – cel mai dezvoltat. Labele puternice îi permit să sape vizuini cu ușurință și să se cațăre pe copaci. Dihorii se hrănesc cu animale mici precum: șobolani, iepuri, cârtițe, păsări, reptile, amfibieni și crustacee; pești, mai completează meniul cu semințe, unele fructe, viermi, larve, insecte și ouă. Este un animal solitar, împerecherea are loc primăvara. Gestația durează 6 săptămâni, după ce se nasc 3-12 pui goi. Dihorul poate trăi în orice zonă unde își poate face o vizuină și de unde să-și procure hrană: păduri, zăvoaie, lunci, zone stâncoase, pajiști, adesea viețuiește, în cadrul comunităților umane, adăpostindu-se în clădiri abandonate, stoguri de paie, grajduri, șuri. Dihorii sălbatici provoacă pagube mari în gospodăriile țărănești prin faptul că vânează păsări de curte, iepuri și alte animale mici.
Curiozități:
Un pericol considerabil este capacitatea dihorului de a transmite omului boli infecțioase. Gâtul puternic îi permite să ducă pradă care depășește considerabil propria greutate corporală. În traducere din limba latină dihorul înseamnă urât mirositor. În caz de primejdie elimină un lichid mirositor şi duşmanii îi pierd urma. Ritmul cardiac al animalului este în medie de 240 bătăi/minut. Animăluțul poate dezvolta o viteză foarte bună deplasându-se cu spatele înainte. Timp de o oră dihorul este în stare să sape o vizuină cu o adâncime de 5 m. Dihorii de pădure pot să înoate, dar nu iubesc să o facă. În unele țări precum Anglia, dihorii sunt folosiți în gospodăriile rurale pentru a păzi casa de șoareci și șobolani.
Parametri
-
Identificator:
Nat-86; FB-7391 -
Documente de evidență:
Act nr. 38 din 29.05.1959 -
Donator:
V. Ufnarovschi