Dumbrăveanca
Parametri
-
Identificator:
Nat-15, FB-7383 -
Documente de evidență:
Act nr.74 din 06.09.1959 -
Donator:
V. Ufnarovschi -
Țara/atelier:
or. Chișinău -
Dimensiuni:
L-30 cm
Descriere
Piesă naturalizată cu aripile strânse lângă corp, în poziție statică; cap/privire orientată spre dreapta, montată pe o creangă de copac. O pasăre cu un colorit spectaculos, inconfundabil. Capul, aripile și abdomenul sunt albastru- deschis, cu tentă verzuie. Spatele este maroniu-roșiatic. Penele cozii și ale aripilor au vârfurile albastru-închis. Pasărea are un cioc negru, puternic, puțin încovoiat.
- Tip: Dumbrăveanca
- Specie: Coracias garrulus
Caracteristici: Pasăre migratoare insectivoră de talie medie. Greutatea corpului este de 190 g. Este o pasăre arboricolă, activă ziua. Hrana principală a ei o constituie insectele (păduchi de plante, gândaci, libelule, lăcuste, urechelnițe), amfibii, reptile mici. Numai în timpul migrației consumă și vegetale (în special fructe). Este o specie de zone deschise, largi, însorite și cu precipitații mai reduse. Dumbrăveanca are cuibul în apropierea apelor, unde sapă galerii în malurile din argilă, gresie. Femela depune 4-7 ouă albe, iar perioada de incubație este de 20 de zile. Vine în aprilie şi pleacă în octombrie. Vânătoarea la această specie este interzisă.
Aria de răspândire: este o pasăre specifică sud-estului Europei și este rar întâlnită în țările vestice. În Moldova dumbrăveanca poate fi întâlnită în toată țara, numai în timpul sezonului cald.
Curiozități: După ce ies din ou, puii au un aspect țepos, deoarece tecile cornoase ale penelor crapă abia mai târziu. Femelele au o culoare mai spălăcită decât masculul, iar culoarea tineretului este în general brună.
Parametri
-
Identificator:
Nat-15, FB-7383 -
Documente de evidență:
Act nr.74 din 06.09.1959 -
Donator:
V. Ufnarovschi -
Țara/atelier:
or. Chișinău -
Dimensiuni:
L-30 cm