Fazan

Colecție:
Natură

Parametri

  • Identificator:
    Nat-10; FB-7445; FB-7445-1; FB-7445
  • Documente de evidență:
    Act nr.957 din 23.08.1970
  • Donator:
    V. Ufnarovschi
  • Dimensiuni:
    L1 -75 cm, L2- 53 cm

Descriere

Două piese naturalizate în poziție statică, montate pe suport plat din lemn. Culoarea penajului este pestriță. Prezintă dimorfism sexual. Penajul masculului este albastru închis cu nuanțe de smarald. Pe spate are reflexii verzi albastrui, iar pe cap și pe gât este negru cu reflexii albastre. Pe obraji este de un roșu aprins. Coada este lungă mai deschisă la culoare, cu dungi transversale negre, bifurcată ca limba unui șarpe. Femela este crem-cenușie, punctată pe cap, spate, aripi și coada cu pete de culoare brun închis.

  • Tip: Fazan (mascul, femelă)
  • Specie: Phazianus colchius

Caracteristici:  Este una din cele mai mândre păsări pe care le putem observa la noi. Poate ajunge până la greutatea de1-1,5 kg. Este o pasăre sedentară omnivoră. Hrana fazanului este foarte diversificată: de la insecte, larve, ouă de furnici, păianjeni, șopârle, până la boabe de orice fel, fructe, semințe suculente. Fazanul este o pasăre poligamă, poate avea 5 sau chiar mai multe femele. În luna mai femela depune în jur de 10 ouă pe care le clocește singură. Perioada de incubație este de 21 de zile. Fazanii sunt păsări sociale; toamna, se adună, uneori în grupuri mari, în zone cu mâncare și adăposturi. Populează pădurile rărite, câmpiile cu arbuşti. Cele mai dezvoltate simțuri ale fazanului sunt văzul și auzul, însușiri folosite pentru detectarea prădătorilor. Principalii prădători ai fazanilor sunt vulpile, șoimii, bufnițele și ratonii, care se hrănesc cu ouă și omul.

Aria de răspândire: Specia este prezentă nativ în Asia, fragmentar, din Georgia până în estul Chinei, și în Europa; izolat, în estul Greciei. În România este o specie introdusă și este prezentă pe tot teritoriul țării, în zonele de joasă și medie altitudine.

Curiozități: Fazanii sunt timizi – orice mișcare inutilă le poate provoca anxietate și stres. Se pot îngrijora atât de mult încât le poate afecta sănătatea și funcția reproductivă.

Viteza lor de zbor normal este de până la 60 km/h, dar atunci când sunt urmăriți, pot zbura pînă la 90 km/h.

Fazanii sunt capabili să supraviețuiască fără mîncare cîteva zile.

Fazanii nu au glande sudoripare, așadar nu scapă de căldură prin transpiratie. Precum cîinii, fazanii gîfâie pentru a elimina căldura corporala în exces.

Parametri

  • Identificator:
    Nat-10; FB-7445; FB-7445-1; FB-7445
  • Documente de evidență:
    Act nr.957 din 23.08.1970
  • Donator:
    V. Ufnarovschi
  • Dimensiuni:
    L1 -75 cm, L2- 53 cm