Fier de călcat cu cărbune
Parametri
-
Identificator:
Etn-298; FB-9374 -
Documente de evidență:
Act nr.2265 din 12.12.1985 -
Țara/atelier:
RSFS Rusă, or. Kasimov; Uzina de fiare de călcat Kasimov -
Dimensiuni:
L-19,8 cm; LA-9,9 cm; Î-18,8 cm -
Material/tehnică:
lemn, fier, turnare, asamblare
Descriere
Elementele principale ale fierului de călcat sunt: corpul, capacul, încuietoarea capacului și mânerul, care au fost turnate separat și apoi asamblate. Corpul are formă triunghiulară, gol, cu un capăt ascuțit, în care se introducea cărbunele încins care încălzea talpa fierului și în acest fel se puteau netezi rufele. Pe corpul fierului sunt amplasați câte doi ”ochi”, pe fiecare parte laterală, pentru ca aerul să intre în fier, pentru intensificarea focului. Un asemenea ochi se găsește și în spatele corpului. Marginile capacului sunt realizate sub formă de dinți rotunjiți, câte opt de fiecare parte pentru a lăsa aerul încălzit să iasă. Zăvorul este situat pe capac, în interior pe dreapta, prins cu un nit în dreapta mânerului. Mânerul este format din două plăci, care au fost conectate cu un suport cilindric din lemn. Baza mânerului este turnată împreună cu capacul. Pe interiorul capacului se află inscripția: [НКМП РСФСР З-Д Утюжный Касимов] (Comisariatul Poporului pentru Industrie Locală al Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse, Uzina de fiare de călcat Kasimov) – marca producătorului.
Istorie
Principalul dezavantaj al acestor fiare de călcat este că în timpul utilizării, jarul poate cădea și arde sau păta materialul.
Fiarele de călcat au intrat în uz pe scară largă abia în secolul al XVIII-lea. Cuvântul „fier” provine din limba turcă, de la verbul a aluneca, „loke” și literalmente înseamnă ceva cu care mângâie.
Cel mai ușor fier de călcat a cântărit 2,5 kg. Cel mai greu fier de călcat – uriașul unui croitor – cântărea 12 kg.
În Basarabia utilizarea fiarelor de călcat cu jăratic a fost stimulată de producţia de mangal. Încă în sec. XVIII-XIX în Basarabia s-a dezvoltat intens producerea cărbunelui. Documentele vremii atestă că „lemnul de pădure era întrebuinţat pentru prepararea mangalului, a cărbunelui de lemn semiars, folosit în târguri și orașe la fierării și croitorii, la călcatul hainelor cu ajutorul fierului de călcat cu cărbuni. Și această îndeletnicire și-a găsit reflectare în toponimie: Cărbuna, Cărbunăria, Cărborniţa, bocșele (bocșă „cuptor” pentru arderea cărbunelui de lemn), Măngălăria, Vetrele de Cărbune”.
Parametri
-
Identificator:
Etn-298; FB-9374 -
Documente de evidență:
Act nr.2265 din 12.12.1985 -
Țara/atelier:
RSFS Rusă, or. Kasimov; Uzina de fiare de călcat Kasimov -
Dimensiuni:
L-19,8 cm; LA-9,9 cm; Î-18,8 cm -
Material/tehnică:
lemn, fier, turnare, asamblare