Fluierar de mlaștină
Parametri
-
Identificator:
KP-217 -
Documente de evidență:
Act nr.73 din 06.09.1959 -
Donator:
V. Ufnarovschi -
Țara/atelier:
or. Chișinău -
Dimensiuni:
L-20 cm
Descriere
Piesa este naturalizată cu aripile strânse lângă corp, în poziție statică; fixată pe un suport plat din lemn. Are corpul zvelt și elegant. Penajul este brun-închis pe spate și pe aripi cu multe picățele de culoare gălbuie. În părțile inferioare și sub aripi este alb-gălbui. Este vizibilă dunga gălbuie aflată deasupra ochilor. Ciocul este negru, iar picioarele sunt galben-verzui.
- Tip: Fluierar de mlaștină
- Specie: Tringa glareola
Caracteristici: este o pasăre migratoare limicolă (care trăiește în locuri mlăștinoase); de talie medie cu greutatea de 34-98 g. Este o specie carnivoră, fiind legată de hrana disponibilă în zonele de mal: nevertebrate acvatice (insecte, viermi, gasteropode, crustacee), păianjeni, mormoloci sau pești de talie mică. Ocazional consumă și semințe ale speciilor de plante acvatice. În perioada de reproducere consumă aproape exclusiv insecte acvatice. Preferă habitate deschise din interiorul pădurilor mlăștinoase sau alte zone umede semideschise, cu tufărișuri. Suprafețele potrivite pentru hrănire: zone mâloase cu apă de mică adâncime. Perioada de reproducere începe în mai, femela depunând de obicei 3-4 ouă, pe care le clocește timp de 22-23 de zile.
Aria de răspândire: nordul Europei, Africa tropicală și subtropicală, sudul Asiei, Filipine, Indonezia și nordul Australiei.
Curiozități: Distrugerea zonelor umede în zonele de cuibărit şi mai ales a celor situate pe traseul de migrație, poluarea apelor prin folosirea pesticidelor în agricultură şi deranjul determinat de activitățile umane sunt principalele pericole ce afectează specia.
Parametri
-
Identificator:
KP-217 -
Documente de evidență:
Act nr.73 din 06.09.1959 -
Donator:
V. Ufnarovschi -
Țara/atelier:
or. Chișinău -
Dimensiuni:
L-20 cm