Follis Justinian I
Parametri
-
Identificator:
Num-573; FB-11833 -
Documente de evidență:
Act nr.23 din 14.11.2006 -
Donator:
donator Adrian Formanciuc (s.Gotești) -
Țara/atelier:
Cizic (Kyzikos), Imperiul Bizantin -
Dimensiuni:
D-3,7 cm, GR-18,3 g -
Material/tehnică:
cupru, batere
Descriere
Monedă bizantină. Forma rotundă neregulată; marginea netedă.
Av: Bustul împăratului Justinian I, încoronat, văzut din față; cu globul crucifer în mâna dreaptă, și un crucifix în dreapta bustului. Pe circumferință inscripția în latină: [DN IVSTINIANVS P P AVC] (Dominus Noster Iustinianus Perpetuus Augustus) – în traducere: Domnul nostru Justinian, Împăratul Veșnic.
Rv: pe centru litera mare [M] (M=40 Nummi (Nummus este un cuvânt latin care semnifică „monedă”. Îndeosebi desemnează o serie de piese monetare de slabă valoare, din cupru, emise de imperiile roman și bizantin.)), cu o cruce deasupra, litera [A] (marca oficială) dedesubt; din partea stângă inscripția în latină [ANNO] scrisă pe verticală, în dreapta cifra romană [X/VI/II] – al 18-lea an de domnie, sub linie [KYZ] (Kyzikos) – monetăria.
Istorie
Moneda a fost descoperită de către donator în timpul practicii arheologice desfășurate în anul 2004 în România, la cetatea romană Halmyris (Murighiol, județul Tulcea).
Justinian I (n.483-d.565), primul mare împărat bizantin, considerat nu doar unul dintre cei mai importanţi împăraţi ai Antichităţii târzii, dar şi un mare apărător al creştinilor și un mare ctitor de biserici. În timpul domniei sale Bizanţul a obţinut victorii militare în Persia, Africa şi Italia, care au avut ca rezultat răspândirea creştinismului printre popoarele considerate barbare.
Justinian I, împăratul de origine tracă s-a aflat în fruntea Imperiului Roman de Răsărit (Imperiul Bizantin) din anul 527 și până la moartea sa din 14 noiembrie 565.