Graur comun
Parametri
-
Identificator:
Nat-76; FB-7448 -
Documente de evidență:
Act nr.701 din 18.12.1967 -
Donator:
V. Ufnarovschi -
Dimensiuni:
L-20 cm
Descriere
Piese naturalizate în poziție statică. Una cu aripile strânse lângă corp, cap/privire orientată înainte, montată pe o creangă fixate pe un trunchi de copac. Altă pasăre este montată în scorbura trunchiului, cu capul ieșit afară, orientat ușor spre stânga-jos. Are un penaj negru lucios, cu un luciu metalic, pătat cu alb. Ciocul este îngust și conic, cu vârful ascuțit. Picioarele sunt roz-maronii.
- Tip: Graur comun (biogrupă)
- Specie: Sturnus vulgaris
Caracteristici: Este o pasăre migratoare de talie medie cu greutatea corpului de 75-90 g. Această specie este omnivoră, se hrănește cu insecte (viermi, melci și cu alte nevertebrate), dar sunt mari iubitori de cireșe, vișine și struguri, cauzând mari daune agricultorilor. Este o pasăre zgomotoasă. Cuibărește în colonii, prin scorburile copacilor. Femela depune 5-8 ouă, pe care le cloceşte pe rând cu masculul, timp de 14 zile. Uneori scot pui de 2 ori pe vară. Începând cu sfârșitul lunii august îi putem vedea în stoluri mari hoinărind după hrană. În luna octombrie pleacă în stoluri mari către zone mai calde.
Aria de răspândire: Această pasăre este întâlnită în vestul și sudul Europei și în sud-vestul Asiei.
Curiozități: Graurii formează stoluri de mii chiar și sute de mii de păsări.
Pot imita cu ușurință cântecul altor păsări, redând aproape identic glasul acestora și chiar sunete care se disting în jurul său.
Pentru a scapă de paraziți, graurii extrag insecticidul din furnici. Acidul formic, pe care furnicile îl împroașcă din abdomen atunci când sunt deranjate, este răspândit în zona aripilor și a cozii cu ajutorul ciocului. Acidul formic are rolul de a distruge paraziții din penajul păsărilor.
Parametri
-
Identificator:
Nat-76; FB-7448 -
Documente de evidență:
Act nr.701 din 18.12.1967 -
Donator:
V. Ufnarovschi -
Dimensiuni:
L-20 cm