Lupoaică

Colecție:
Natură

Parametri

  • Identificator:
    Nat-47; FB-7381
  • Documente de evidență:
    Act nr.26 din 03.04.1959
  • Donator:
    V. Ufnarovschi

Descriere

Piesa este naturalizată în picioare, în poziție statică; cap/privire orientată către dreapta. Are botul lung și ascuțit. Urechile sunt triunghiulare și ridicate. Ochii sunt oblici, de culoare galbenă cu pleoape negre, bine strânse în jurul globului ocular. Comisurile buzelor sunt negre și strâmte. Gura prezintă dentiția completă cu colții lungi. Blana este de culoare brun-cenușie, stufoasă și dublă pe gât, pe spinare și pe coadă și scurtă pe membre, pe bot și pe burtă. Coada este lungă, pufoasă, lăsată în jos.

  • Tip: Lupoaică
  • Specie: Canis lupus

Caracteristicile

Un mamifer carnivor, sălbatic, robust și suplu, de talie mare. Se hrănește cu: animale copitate, iepuri, câini, rozătoare, păsări, cadavre. De asemenea pot consuma: insecte, viermi de pămant, gunoaie; când sunt înfometați – afine, mure, scoruș, porumb și alte vegetale. Femela se deosebește de mascul prin fruntea mai lată. Sunt animale monogame. Perechea se descompune în cazul decesului unuia din ei. Împerecherea are loc în lunile februarie-martie, după care lupul rămâne cu lupoaica, pentru a crește puii împreună. După o gestație de 62-63 zile, lupoaica fată 4-6 pui, orbi. După aceea, lupii, inclusiv cățelandrii, se adună în haite. Trăiesc în haite cu un număr de la 3 până la 40 indivizi, alcătuite din perechea-alfa și rudele lor. Animalele respectă strict ierarhia. Niciodată nu vânează alături de vizuini, preferând să se îndepărteze la o distanță de 7-10 km. Lupul este răspândit în: Canada, Alaska, Europa de Est, Rusia, Orientul Apropiat, Asia Centrală.

Curiozități

Puii se nasc cu ochi albaștri care se schimbă în galben la vârsta de 8 luni.
În căutarea hranei lupii pot parcurge peste 100 km într-o singură noapte. Viteza de alergare a lupului poate depăși 60 km/oră.
Lupii pot mânca la o masă aproximativ 9-10 kg de carne.
Are o mare rezistență la durere și un mare curaj în luptă, dacă un lup este rănit sau prins într-o capcană, ceilalți lupi îl vor omorâ.
Mirosul și auzul sunt bine dezvoltate, ce îl ajută la vânat atât noaptea – cât și ziua sau în perioadele de amurg și dimineață.
Lupul are și o inteligență deosebită. La vânătoare folosește felurite tactici, de la strategia de învăluire pe flancuri a prăzii la mânarea treptată către zone închise. De multe ori izbutește să observe și să ocolească capcanele puse pentru el.
La noi, în momentul de față, avem 26 de lupi, împărțiți în mai multe raioane ale țării, de la nord la sud. Lupii nu pot fi vânați, chiar dacă nu sunt incluși în Cartea Roșie. Animalele sunt protejate la nivel european de o convenție la care și Republica Moldova este parte.

Parametri

  • Identificator:
    Nat-47; FB-7381
  • Documente de evidență:
    Act nr.26 din 03.04.1959
  • Donator:
    V. Ufnarovschi