Planul urbanistic al orașului Cahul
Parametri
-
Identificator:
Dv-4; FB-13639 -
Documente de evidență:
Act nr.94 din 30.12.1959 -
Donator:
Conducătorul de șantier Rozenfeld -
Țara/atelier:
Gubernia Basarabia (Imperiul Rus), Inginerul cadastral județean, Stepan Miculin -
Dimensiuni:
62x94 cm
Descriere
Planul urbanistic este desenat pe hârtie, de formă dreptunghiulară, cu filigran. Filigranul reprezintă o inscripție în două rânduri scrisă în oglindă: ”Whatman 1839” și este aplicat în colțul superior din dreapta. Planul conține direcția nord. Este desenat cu tuș negru și roșu, și este colorat cu acuarelă. Textul este scris în limba rusă. A fost elaborat la scara de 1×50 stânjeni (1 stânjen=213 cm). Conform planului, orașul nou este împărțit în zone de folosință rezidențială, comercială și specială. Fiecare zonă are coduri specifice de identificare. TITULATURA planului cuprinde: titlul scris în trei rânduri; numele/semnătura autorului planului; denumirea autorității care a amendat planul.
La NOTE sunt trecute principalele edificii existente în orașul Cahul la ziua desenării planului. Acestea fiind însemnate cu coduri de identificare sau litere latine de la „a” la „e”, și anume:
- Catedrala Sf.Arh. Mihail cu piața din jurul ei;
- Instituții de stat;
- Penitenciar;
- Cazarme;
- Grădina moșieresei;
ZONA PROIECTATĂ se referă la spațiile de folosință comercială și specială, fiind însemnate cu următoarele coduri:
- piață pentru bazar;
- piață pentru comercializarea produselor alimentare;
- piață pentru construcția unei biserici;
- piață pentru vânzarea fânului;
- zonă pentru clădirea unei prăvălii pentru aprovizionarea militarilor.
LEGENDA planului prezintă explicații despre codul terenurilor zonate, reprezentate prin semne convenționale, în culori, și anume: Cartiere existente; Cartiere planificate pentru demolare; Cartiere noi construite; Plantații de viță-de-vie; Grădini; Stufăriș; Văi, dealuri și povârnișuri; Heleșteie și mori; Stâlpi de verstă (versta este egală cu 1,067 km; Stâlp de verstă – piatra de la marginea drumului care marchează verstele) și drumuri; Grădini și livezi proiectate; Cartiere proiectate.
Istorie
Primul plan urbanistic al orașului Cahul a fost descoperit, la Cahul, în anul 1947, în timpul unor lucrări efectuate la fundația clădirii Școlii pedagogice de atunci, situată pe strada 28 iunie (astăzi 31 August). A fost elaborate în baza articolului 716 din vol.XII al Codului de legi al Imperiului Rus, în temeiul căruia orașele imperiale trebuiau să se dezvolte după planuri urbanistice aprobate de împărat. Planul urbanistic al orașului Cahul a fost avizat de împăratul Rusiei, Nicolai I, la 9 februarie 1845. Vechile cartiere ale satului Frumoasa au fost lichidate, iar în schimbul lor, introduse cartiere noi. Treptat, Cahulul s-a transformat din târg în oraș, cu piață publică, străzi drepte, perpendiculare, devenind un punct de atracție pentru locuitorii din localitățile învecinate.
Parametri
-
Identificator:
Dv-4; FB-13639 -
Documente de evidență:
Act nr.94 din 30.12.1959 -
Donator:
Conducătorul de șantier Rozenfeld -
Țara/atelier:
Gubernia Basarabia (Imperiul Rus), Inginerul cadastral județean, Stepan Miculin -
Dimensiuni:
62x94 cm