Porc mistreț

Colecție:
Natură

Parametri

  • Identificator:
    Nat-77; FB-7380
  • Documente de evidență:
    Act nr.518 din 06.10.1965
  • Donator:
    V. Ufnarovschi

Descriere

Piesă naturalizată în picioare; cap/privire orientată înainte. Un mamifer sălbatic de 1 an și 5 luni, cu trunchiul puternic, turtit în lateral, dar mai rotunjit în zona umerilor și mai lat în zona șoldurilor. Blana formată din peri lungi și aspri, despicați la vârf, de culoare închisă, negru combinat cu cafeniu. Capul mistrețului este mare. Botul este alungit și puternic, terminat cu un disc cartilaginos.

  • Tip: Porc mistreț
  • Specie: Sus scrofa

Caracteristicile:

Un animal omnivor extrem de adaptabil, se hrănește cu fructe, frunze, iarba, ghinde, nuci, rădăcini și bulbi pe care le scoate la suprafață scormonind cu râtul, cu ușurință consumă șopârle, viermi, șoareci, oua, șerpi și orice fel de resturi din gunoaiele oamenilor. Masculii preferă viața solitară, femelele sunt animale sociabile și trăiesc în grupuri. Perioada de împerechere este iarna (noiembrie – decembrie). Gestația durează 17 săptămâni, după care fiecare scroafă are 5 – 10 purcei cu care rămâne până în noiembrie anul următor. Scoate sunete foarte asemănătoare celor ale porcilor domestici. Colindă în turmă pădurile și culturile agricole, producând stricăciuni în special în lanurile de porumb și cartofi. Mirosul și auzul sunt cele mai dezvoltate simțuri la acest animal, văzul este slab. Mistreții trăiesc, în medie, 18-20 de ani, în captivitate, pot ajunge chiar și până la 30 de ani. Aria de răspândire a porcului mistreț cuprinde întreaga Europă, nordul Africii inclusiv Munții Atlas, mare parte din Asia, întinzându-se la sud până în Indonezia. Populează pădurile, balta, se întâlnește pe teritoriul rezervației „Prutul de Jos”. Mistrețul are nevoie de terenuri umede, cu apă stagnantă. Dușmanii mistrețului sunt lupul, râsul, omul.

Curiozități:

Mistrețul este un bun înotător, dar numai forțat de circumstanțe. Doarme 12 ore pe zi, în adăposturi dense făcute din frunze.
Turmele sunt conduse de scroafe bătrâne și au în componență între 5 și 12 indivizi uneori chiar și 20.
În general, mistrețul nu atacă omul, decât atunci cînd se află la strâmtoare, încolțit și rănit, iar omul se află în nemijlocită sa apropiere. Se deplasează în trap mărunt, spornic, cu care poate parcurge distanțe mari în căutarea hranei.
Porcul mistreț are anatomia apropiată de cea a oamenilor și organele lor pot fi folosite în transplante.

Parametri

  • Identificator:
    Nat-77; FB-7380
  • Documente de evidență:
    Act nr.518 din 06.10.1965
  • Donator:
    V. Ufnarovschi