Registru de spovedanie al Catedralei Sf. Arh. Mihail din Cahul, pentru anii 1885-1890
Parametri
-
Identificator:
FB-11478; Doc-3372 -
Documente de evidență:
Act nr. 2 din 23.12.1999 -
Donator:
V.M. Serov, director Muzeului de istorie și etnografie or.Bolgrad (Ucraina) -
Țara/atelier:
gubernia Basarabia -
Dimensiuni:
25x38 cm -
Material/tehnică:
hârtie, carton, piele; imprimat, cusut
Descriere
Registrele de mărturisire ale parohiilor sunt documente completate în parohiile sătești și orășenești ale Basarabiei în epoca modernă. Acestea erau utilizate pentru înregistrarea enoriașilor din parohii, care au participat la Taina Spovedaniei.
Documentul reprezintă mai multe formulare completate pe parcursul anilor 1885-1890, tipărite în limba rusă la tipografia sinodală din Moscova, pe hârtie cu filigran, cusute într-un dosar unic, numerotat și întărit cu ștampila Consistoriului din Chișinău. Coperta este de carton, cotorul din piele. Pe copertă este un titlu aplicat cu text scris în rusă” Registru de spovedanie al Сatedralei Sf. Arh. Mihail din Cahul, pentru anii 1885, 1886, 1887, 1888, 1889 și 1890”.
Formularele tipărite sunt întitulate: Vedomosti pentru oamenii ce se află în poporul bisericii, cu arătare cine dintre dânșii au fost în postul mare ispoveduiți și nu s-au împărtășit și cine nu s-au ispoveduit.
Prima rubrică include numărul gospodăriilor (caselor), numărul de ordine al enoriașilor reprezentați pe sexe. A doua rubrică este întitulată ”duhornici și casnicii lor / locuitori și casnicii lor”, unde sunt trecute numele, prenumele și patronimicul persoanelor cu specificarea gradului de rudenie între ei (soția, fiica, fiul), statutul social: văduv, holtei etc. Cea de-a treia rubrică conține vârsta fiecărui enoriaș, femeile și bărbații fiind trecuți în coloane separate, prezentate în ordine alfabetică. Următoarele trei rubrici țin de: ”cei care au fost mărturisiți și împărtășiți”; ”cei care s-au mărturisit și nu s-au împărtășit”; ”cei care nu s-au mărturisit”. De obicei, în prima din aceste trei rubrici este consemnat, pe verticală, pe întreaga foaie expresia: ”au fost”, iar a treia rubrică – ”cei mici de ani”.
Formularul se încheie cu tabelul pentru totaluri, cu rubrici pentru ”tagma duhovnicească, ostași, civili, negustori, mic-buirghezi și alți locuitori ai orașelor, iobagi, țărani, rascolnici” (lipoveni).
Aceste formulare au fost completate de duhovnicii Bisericii „Sf. Arhanghel Mihail” din Cahul, în perioada anilor 1885-1890.
Pe lângă informația statistică oferită pentru perioada anilor 1885-1890, acest registru este o importantă sursă genealogică, în baza căreia pot fi restabilite nume, relații de rudenie etc.
Istorie
Acest document, împreună cu alte documente bisericești, a fost descoperit de domnul V.Serov la Oficiul Stării Civile din or. Bolgrad.
Parametri
-
Identificator:
FB-11478; Doc-3372 -
Documente de evidență:
Act nr. 2 din 23.12.1999 -
Donator:
V.M. Serov, director Muzeului de istorie și etnografie or.Bolgrad (Ucraina) -
Țara/atelier:
gubernia Basarabia -
Dimensiuni:
25x38 cm -
Material/tehnică:
hârtie, carton, piele; imprimat, cusut