Sifoane
Parametri
-
Identificator:
OU-1; FB-13511; OU-2; FB-13512 -
Documente de evidență:
Act nr.858 din 26.10.1969; Act nr.1461 din 29.06.1976 -
Donator:
Dolgov, Nadejda Carcevskaia, Cahul -
Țara/atelier:
Regatul României -
Dimensiuni:
D-8,5 cm, Î-27 cm; D-10 cm, Î-32 -
Material/tehnică:
aluminiu, sticlă; producția de fabrică
Descriere
Dispozitiv etanș de sticlă, de formă cilindrică, cu pereții groși, folosit pentru păstrarea și debitarea sub presiune a apei acidulate cu dioxid de carbon.
Corpul sifonului este din sticlă transparentă cu nuanță galben-închis. Capul de umplere-evacuare este din aluminiu, fix și se continuă cu tubul de sticlă, plasat central în interiorul recipientului. Sistemul de debitare al apei carbogazoase este format dintr-un ansamblu de pârghii, arc, mâner de acționare și un tub de sticlă care ajunge până la partea inferioară a recipientului. Corpul din sticlă este șlefuit în fațete. Pe corpul sifonului mai scund, central este plasat un medalion oval cu inscripție în relief: pe circumferință cu majuscule [FABRICA „LA V. GUȚ” CAHUL]; pe orizontală, în două rânduri, cu majuscule [FOND. 1897 / PROPR. L. ANTIPPAS]. Pe capul de umplere este ștanțată denumirea fabricii: „GOWE / CHIȘINĂU”, în două rânduri „L. ANTIPPAS / CAHUL”. Ștuțul de pe capul recipientului este decorat cu cap de acvilă cu cioc deschis. Pe sifonul cu capacitate mai mare, pe medalion sunt următoarele inscripții: pe circumferință cu majuscule [FABRICA CAHUL]; pe orizontală, în trei rânduri, cu majuscule [FOND./1897 / V.GUȚU]. Pe capul de umplere este ștanțată inscripția: ”Victoria”.
Fundul ambelor piese au inscripție în relief: monograma din litere ”T / S” suprapuse și pe circumferință – ”TURDA”.
Sifonul se umplea cu apă carbogazoasă la punctele special amenajate pentru acest lucru.
Istorie
Istoria sifonului a început în anul 1767, când englezul Joseph Priestley produce primul pahar de apă carbonată artificial. Termenul de sifon a fost prima dată folosit în anul 1798.
În România 1905 a fost înființată fabrica de îmbuteliere a apei carbogazoase natural. Se consideră că această fabrică este prima fabrică de sticlă din România specială pentru sifon. Sticlele pentru sifoane s-au mai fabricat la Mediaş, Turda, Azuga, Târgu Mureş, Bucureşti şi Sibiu. Sticlele erau transparente sau de culoare albastru, verde, galbenă. Numele fabricilor, numele şi adresa proprietarilor de sifonării erau trecute pe recipientele de sticlă. Tot la comandă erau trecute şi diferite elemente decorative, emblema fabricii sau a proprietarului de sifonărie. Un alt mod de identificare a proprietarilor sifoanelor este dat de inscripţiile gravate pe capul sifonului.
În perioada interbelică au apărut foarte multe sifonării. Sifonul era nelipsit de la mesele cârciumilor şi a teraselor de vară, persoanelor particulare etc.
Parametri
-
Identificator:
OU-1; FB-13511; OU-2; FB-13512 -
Documente de evidență:
Act nr.858 din 26.10.1969; Act nr.1461 din 29.06.1976 -
Donator:
Dolgov, Nadejda Carcevskaia, Cahul -
Țara/atelier:
Regatul României -
Dimensiuni:
D-8,5 cm, Î-27 cm; D-10 cm, Î-32 -
Material/tehnică:
aluminiu, sticlă; producția de fabrică