Stăncuța
Parametri
-
Identificator:
FB-7393 -
Documente de evidență:
Act nr.28 din 22.04.1959 -
Donator:
V. Ufnarovschi -
Dimensiuni:
L-35 cm
Descriere
Piesă naturalizată, montată pe postament dreptunghiular din lemn, aripi strânse lângă corp, cap/privire ușor orientată către sus, păstrând aspectul general și coloritul natural al penajului speciei. Penajul este de culoare neagră, numai ceafa și dosul gâtului sunt cenușii.
- Specie: Corvus monedula
- Taxidermist: V. Ufnarovschi
Caracteristici: Este o pasăre sedentară, omnivoră cu o masă corporală medie de 170 g. Stăncuța este o pasăre vioaie, sprintenă, foarte gălăgioasă, fiind cea mai mică specie dintre corvidele prezente pe teritoriul nostru. Se hrănește cu ghinde, semințe, fructe, nevertebrate, ouă, pui de pasăre și mamifere mici. Din cauza alimentației omnivore, ea pradă cuiburile altor păsări și strică culturile agricole de orz, ovăz, grâu, dar și de legume sau diferite fructe. Cuibărește în scorburi, fisuri de stânci, în coșurile caselor, în diverse ornamentații ale clădirilor sau în crăpături de ziduri. Este o specie monogamă, perechile păstrându-se pe toată durata vieţii. Timpul cuibăritului începe în luna aprilie, femela depune în cuib 4-6 ouă, care sunt clocite timp de 17-18 zile.
Areal de răspândire: se întâlnește pe întreaga suprafață a pământului, lipsind doar în ținuturile antarctice, Nouă Zeelandă și în unele insule polineziene.
Curiozități: Aceste corvide sociabile au o ierarhie foarte strictă în cadrul unei colonii. Păsările situate în vârful ierarhiei sunt mai puțin agresive față de cele situate în coada ierarhiei. Masculul își alege perechea de rang inferior lui, iar femela, avansează astfel în ierarhie. În schimb, un mascul de rang inferior nu va putea face pereche cu o femelă poziționată, ierarhic, mai sus decât el.
Parametri
-
Identificator:
FB-7393 -
Documente de evidență:
Act nr.28 din 22.04.1959 -
Donator:
V. Ufnarovschi -
Dimensiuni:
L-35 cm