Uliul găinilor
Parametri
-
Identificator:
Nat-26, FB-7408 -
Documente de evidență:
Act nr.28 din 22.04.1959 -
Donator:
V. Ufnarovschi -
Țara/atelier:
or. Chișinău -
Dimensiuni:
L-58 cm
Descriere
Piesă naturalizată cu aripile întinse, cu capul orientat spre porumbelul cu burta sfâșiată, pe care îl ține cu ghearele; cu un smoc de pene însângerate în cioc; fixată pe o creangă de copac. Are un penaj cafeniu-cenușiu pe spate, pieptul albicios cu dungi transversale întunecate, rare pe coadă. Capul este mare, rotunjit, iar gâtul este scurt și puternic. Are un cioc puternic, cu marginile tăioase ca lamele unui foarfece. Picioarele puternice, ghearele lungi, ascuțite și încovoiate. Are coadă lungă, aripi scurte, late și cu vârful rotunjit; deasupra ochiului – o sprânceană albă care este în contrast cu restul penajului.
- Tip: Uliul găinilor sau Uliul porumbar
- Specie: Accipiter gentilis
Caracteristici: Este o pasăre parțial migratoare, răpitoare de zi; de talie medie, cu greutatea cuprinsă între 500-1200 g. Prezintă dimorfism sexual, femela fiind mai mare decât masculul. Irisul este galben-portocaliu, în cazul femelei, și portocaliu-roșu în cazul masculului. Populează pădurile de foioase. Are vedere foarte bună. Vânează în general porumbei, de unde și numele de uliul găinilor (porumbar), dar consumă şi multe alte păsări: potârniche, fazan, sturzi și grauri. Cuibărește solitar. Cuibul este amplasat în arbori maturi din păduri. Depune o singură pontă pe an, formată din 2-4 ouă, clocite timp de 32-38 de zile.
Arealul de răspândire: Europa, Asia și America de Nord.
Curiozități: Prada o omoară lovind-o cu piciorul, apoi, cu ghearele, o duce într-un loc liniștit, unde o sfâșie și o înghite nemestecată. Uliul porumbar în prezent continuă să fie ucis de crescătorii de porumbei și păsări domestice.
Parametri
-
Identificator:
Nat-26, FB-7408 -
Documente de evidență:
Act nr.28 din 22.04.1959 -
Donator:
V. Ufnarovschi -
Țara/atelier:
or. Chișinău -
Dimensiuni:
L-58 cm