Veverița

Colecție:
Natură

Parametri

  • Identificator:
    Nat-99; FB-7450; FB-7450-1; FB-7450-2
  • Documente de evidență:
    Act nr. 1015 din 27.04.1971
  • Donator:
    V. Ufnarovschi
  • Dimensiuni:
    L-25 cm, L cozii - 23 cm

Descriere

Două piese naturalizate în poziție statică în picioare, sunt montate pe o secțiune de trunchi de copac. Una stă drept cu capul/privirea înainte, alta – cu capul în jos spre scorbură. Una din ele are blană roșcată pe spate și albă pe piept. A doua are blană de culoare castaniu-deschis, mai închisă pe labe, coadă și pe urechi.

  • Specie: Sciurus vulgaris
  • Taxidermist: V. Ufnarovschi

Caracteristici: Este un animal cu dimensiune mică cu o coadă stufoasă. Corpul suplu şi graţios, cu greutatea de 30-50 g. Picioarele posterioare au câte 5 degete, iar cele anterioare, mai mici – câte 4 degete prevăzute cu gheare ascuţite neretractile, adaptate pentru viaţa preponderent arboricolă. Este un mamifer omnivor, rozător. Hrană constă în: alune, nuci, semințe, sâmburi și fructe de pădure, lăstari tineri, frunze sau scoarţă, dar se poate hrăni şi cu animale foarte mici, insecte, pui de păsări sau ouă. Veverițele sunt animale singuratice. Numai în perioada împerecherii se apropie unul de altul. O femelă poate da naştere la două generaţii de pui pe an. Gestația dureaza 6 săptămâni, după ce se nasc 2-7 pui. Populează pădurile de conifere și pe cele de foioase.

Curiozități: Veveriţele pot înota. Acestea se deplaseaza prin apă asemeni unui câine şi îşi folosesc coada drept cârmă. Atunci când o veveriță găsește un alt pui de veveriță, îi dă hrană și se asigură că are o familie, iar după 3 zile de cercetare și după ce se asigură că este orfan și nu are familie, îl primește cu grijă, îl hrănește și îl obișnuiește să trăiască cu ea și cu puii ei ca și cum ar fi unul dintre copiii ei.

Femela veveriță este unică în a-și întâmpina soțul cu sărutări atunci când acesta se întoarce cu mâncare și îl curtează pentru a-l ușura de oboseala de a transporta hrana pentru ea și pentru puii ei. Veverița mascul își exprimă întotdeauna dragostea pentru femela sa, oferindu-i cele mai mari nuci și migdale…Au un mod foarte interesant de a-și transporta mâncarea în scorbură. Ele au obrajii foarte încăpători, asemeni unor buzunare, în care depozitează toată hrana până la vizuina în care locuiesc. Prin intermediul cozii, veverițele își păstrează întregul echilibru în mișcare, mai ales în timpul salturilor. Tot cu coada, însă, ele și comunică cu alte animale din specia lor. În plus, coada le folosește și pentru a se încălzi, dar și pentru a sari dintr-un copac în altul.

 

Parametri

  • Identificator:
    Nat-99; FB-7450; FB-7450-1; FB-7450-2
  • Documente de evidență:
    Act nr. 1015 din 27.04.1971
  • Donator:
    V. Ufnarovschi
  • Dimensiuni:
    L-25 cm, L cozii - 23 cm